Campania #5

Un articol scris de Stefania (iti multumim!).
2013-10-10 12.29.44Sambata trecuta ne-am unit iarasi fortele intr-un nou episod de Zanarit. Destinatia? O zona straina aproape tuturor participantilor la aceasta campanie: Smardan, Jud. Galati.

Desi meteorologii anuntasera timp frumos, am pornit la drum pe o vreme mohorata, cu maxim 15 grade in termometru.
Am incarcat pana la refuz trei autoturisme: alimente de baza, produse de igiena, jucarii, hainute, incaltaminte, rechizite. Toate sortate atent de catre prietena noastra Andreea si ambalate in pungi etichetate corespunzator: “JUCARII FETITE 6-8 ANI” / “HAINE BAIETI 0-2 ANI” / “INCALTAMINTE FETITE 4-5 ani”.
Urma sa facem fericiti cativa micuti care au avut nesansa de a se naste in familii sarace si neajutorate. DSC00403

Nici de aceasta data norocul nu a fost in totalitate de partea noastra: la granita judetelor Buzau si Braila, una dintre masini a cedat ca urmare a unei defectiuni tehnice neasteptate si am fost nevoiti sa inghesuim toate bagajele in cele doua ramase. Lucru deloc usor. Si totusi, in jurul orei 17.30 ajungeam la destinatie.

DSCN6303Un telefon, cateva puncte de reper si am intalnit familia Raileanu. Mai exact – pe mama celor sapte copii prezentati anterior intr-un reportaj emotionant de la TV. Ne-a intampinat cu multumiri: cu doua zile in urma ii fusese livrat prin curierat un frigider nou nout, rodul unor oameni atenti si sensibili la lipsurile lor. Am inceput descarcarea celorlalte produse, alese corespunzator varstei copiilor. Toate au fost primite cu bucurie, emotie si recunostinta. Nerabdarea de a cunoaste gemenele Delia si Adelina ne-a fost satisfacuta doar partial, caci Delia dormea ca un ingeras langa unul din fratiori.
Dupa o jumatate de ora de discutii, am decis sa ne luam ramas bun de la cei mici si de la mama lor si am pornit iarasi la drum. Timpul se scurgea repede si mai aveam multe de oferit.

In scurt timp am ajuns la o familie cu sase copii, din care cel mai mic avea doar doua saptamani. Ca si in cazul familiei Raileanu, tatal era plecat la munca, lasandu-i pe cei mici in grija mamei. Baiatul cel mare a uitat devreme de copilarie: de ceva timp isi insoteste tatal peste tot, dornic sa castige si el un ban pentru fratii lui.
Acestia din urma – cinci la numar – ne-au cucerit prin voiosia si sanatatea lor, desi destul de slabiti si imbracati sumar. Ne-au raspuns cuminti la intrebari si au zambit frumos la aparatul foto.
Contactul cu jucariile si cu punga de pufuleti au fost clar senzatia vizitei noastre, caci pentru Deborah, Rebeca si Ruben nimic altceva nu mai conta in acele momente. Ne-am despartit cu greu de ei si ne-am continuat drumul prin comuna.

DSCN6327La marginea ei, inconjurata de noroiul ramas in urma inundatiilor recente, se afla urmatoarea casa de pe lista noastra. Capul familiei s-a bucurat enorm cand i-am spus ca avem pentru nepotelul de 2 ani hainute de iarna, incaltaminte si alimente. Ne-a multumit si ne-a recomandat cu drag inca doua familii cu probleme financiare grave, care ar aprecia ajutoarele noastre.
Asa am ajuns la Mihaita, un baietel trist, caruia parintii nu-si permit sa-i cumpere hainute sau dulciuri. De-abia au bani de paine sau de lapte. Evident, darurile noastre i-au inseninat instantaneu fetisoara lui murdara. In plus, aveam pregatite si ceva haine pentru mama lui, mai mult decat binevenite.

Ziua noastra s-a incheiat in casa unei familii cu trei copii: doua fetite frumoase foc si fratiorul lor de cateva luni. Mama ne-a spus ca e tare mandra de ei si ca in ciuda problemelor si a lipsurilor, cele mici invata bine si o ajuta la treburile casnice. Ultimele hainute pe care le aveam li s-au potrivit la fix: geci groase de iarna si pantalonasi colorati, exact masura lor. Cateva papusi si visul era implinit!

Cam asta pe scurt despre ziua de sambata. Cuvintele nu te ajuta sa descrii cu ce ramai dupa o vizuta de acest gen.
Stii doar ca orice efort se pierde in privirile sincere ale copiilor si ca vrei sa repeti cat mai curand o astfel de campanie.

La finalul zilei am tras linie si am socotit: cinci familii carora am reusit sa le aducem o mica bucurie inainte de o iarna grea. 18 copii care vor avea hainute, jucarii si rechizite in anul care vine. Si mai ales recunostinta fata de cei care au inteles ca impreuna putem face multe si care au donat lucrurile unor suflete cu adevarat nevoiase.

Multumim tuturor celor care au facut posibila aceasta campanie:

Andreea Calin
Stefania Alexandru
Nina Munteanu
Irina Lupu
Miruna Constantinescu
Georgiana Olaru
Roxana Matei
Andreea Grigorasi
Carla Ciusanu
Catalin Crisan
Roxana Broscoteanu
Lili Gadei
Lorena Popa
Parintele Niki
Elena Toader
Domnul Gicu (ghidul local)

+ numerosi oameni frumosi si darnici de la compania Berlin-Chemie

Va multumim, sunteti minunati! (mii de scuze daca am uitat pe cineva, asteptam mesaj si rectificam!)

Partener logistica si PR: Puzzle Services.

Ca de obicei, daca doriti sa va punem la dispozitie chitante, facturi sau bonuri, va rugam sa ne dati un mesaj.

Galeria foto pentru Campania #5 se afla pe pagina Zanarim.

Dă-ţi cu părerea!