Campania #4.5

21.12.2014

Pentru el, pentru Doru, bucuria sta in lucruri mici. Si impreuna am incercat sa construim in aceste ultime zile, toate acele lucruri mici, pentru a-i readuce zambetul pe chip si in suflet, pentru a-i renaste speranta si pentru a simti ca n-am uitat de el. IMG_0078

Un paragraf dintr-o carte scrisa de Joe Vitale spunea: „Dacă te trezeşti dimineaţa şi eşti îndeajuns de sănătos, eşti binecuvântat faţă de milioanele de oameni care nu vor supravieţui până la sfârşitul săptămânii. Dacă ai mâncare în frigider, haine cu care să te îmbraci, un acoperiş deasupra capului, un loc unde să dormi, eşti mai bogat decât trei sferturi din populaţia lumii. Dacă ai bani în bancă sau în portofel, eşti printre primii 8 % dintre cei mai bogaţi oamenii ai lumii. Dacă îţi ţii capul sus cu un zâmbet întipărit pe faţă şi eşti cu adevărat mulţumit, eşti binecuvântat, pentru că majoritatea oamenilor ar putea face asta, şi totuşi n-o fac.” Adevarat, nu?

IMG_0133Toate au inceput cu doua saptamani inaintea Craciunului. Trecuse mult timp de cand nu ii mai facusem o vizita vechiului nostru prieten, Doru (care acum este elev la liceul din Costesti, in clasa a IX-a), iar aceasta frumoasa sarbatoare a fost un prilej minunat sa-l revedem. Mai intai, am creat lista cu cele necesare: medicamente, hainute, incaltaminte, alimente, bani etc. Voi, oameni minunati, nu ati intarziat in a ne da din nou o mana de ajutor! Au urmat pregatirile, care au fost facute cu mare drag si entuziasm: cineva s-a oferit sa doneze medicamentele de raceala de care avea nevoie Doru, dupa care am facut rost de incaltamintea de iarna. Alte persoane au donat hainute (noi sau purtate, dar ingrijite). Cumparaturile au inceput sa fie facute cu cateva zile inainte de plecare, astfel ca in ziua plecarii totul sa fie gata. Avand lista bifata cu succes (in total doua masini pline „ochi”), intr-o frumoasa zi de duminica, 21.12.2014, cei cinci spiridusi au plecat spre Humele, Arges. Cerul era parca scos dintr-o poveste cu zane, iar soarele ne-a insotit pe tot parcursul drumului.

La orele pranzului, am ajuns la Doru. Ne astepta foarte bucuros si emotionat. Am facut numaidecat cunostinta cu cele doua animalute ale casei, cu care ne-am imprietenit destul de repede si care au primit, de asemenea, un mic cadou din partea lui „Mos Craciun”. Dupa o mica discutie avuta cu Doru si cu bunica lui, am inceput sa descarcam cele aduse. Am inceput cu perechea noua de bocanci, comandata special pentru el, dar si cu hanoracul nou, donat de prietena noastra Cristina. Ambele au fost ambalate in hartie de sarbatoare, pentru ca emotia desfacerii cadourilor si bucuria sa fie cu atat mai mari. Cu ajutorul „spiridusului Nicoleta”, Doru a mai primit o pereche calduroasa de bocanci, pe care sa-i incalte in zilele geroase. Pe lista de donatii, se mai afla: geaca groasa, un palton negru lung care parea facut special pentru el, pulovere calduroase, maiouri, tricouri si alte haine atat pentru baiat, cat si pentru bunica lui, iar pe cea de cumparaturi: alimente (malai, faina, ulei, mazare, paste fainoase, zahar, bulion, lactate, carne, fructe, cartofi, morcovi, ciuperci, conserve, mezeluri, sucuri etc), dulciuri, cozonaci, produse pentru igiena (detergent, sapun, periute si pasta de dinti, sampon etc.). Nu in ultimul rand, multumita voua, i-am oferit banutii necesari achitarii abonamentului la microbuzul scolar pentru doua luni. Acesta costa 180 ron/luna si presupune transportul zilnic din satul Humele pana in orasul Costesti si intors (distanta intre cele doua localitati este parcursa in aproximativ 45 min). Din fericire, ne-au ramas bani si pentru lemne, caci cele avute le mai ajungeau doar pentru 2 saptamani.

Bucuria lui Doru a fost pe masura si fericirea i se citea pur si simplu in privire: a realizat pe loc ca vor trece mai usor peste iarna, avand: alimente, haine si incaltaminte, medicamente, dar si bani pentru educatie si pentru lemne. A putut simti si el cum e sa fii un copil fericit in ajun de Craciun.

A urmat o serie de poze care sa ne aminteasca acea zi frumoasa si o discutie mai pe larg despre cele intamplate de la ultima noastra vizita la el. Astfel, am aflat ca in toamna intrat la o scoala profesionala, care are contract cu Uzina din Costesti si unde va invata in urmatorii trei ani. Trei dintre cele sase semestre vor fi de practica, astfel incat, dupa ce va termina scoala, va putea obtine o diploma de calificare. Am aflat si ca notele lui sunt foarte bune, avand in special 8, 9 si 10. Bunica lui ne-a asigurat chiar ca invata mai bine decat la scoala din sat, iar acest lucru ne-a bucurat foarte mult. Fiind asadar inscris la o scoala profesionala primeste, alaturi de copiii aflati in aceeasi situatie, o bursa sociala lunara in valoare de 200 de lei (nu exista insa burse de studiu). Pe langa aceasta suma, singurul venit consta in alocatia sa lunara. Evident, banii nu sunt suficienti pentru a acoperi toate cheltuielile pe care le au. Doru spera ca atunci cand va fi mare sa isi gaseasca de munca usor si sa o poata ajuta pe bunica lui cu toate cele care in prezent le lipsesc. Constientizeaza ca in curand va fi barbatul casei si deja pune umarul la treburile gospodaresti. Cu atat mai mult cu cat bunica lui, care are severe probleme de sanatate la glanda tiroida si cu reumatismul, nu le poate face.IMG_0125

Din pacate, momentele de fericire ne-au fost umbrite de situatia grava in care se afla casa lui Doru si a bunicii. De la un an la altul, peretii acesteia se inclina si se deformeaza, devenind un real risc pentru amandoi. In anii trecuti, am cumparat carton pentru a izola acoperisul, insa celelalte probleme au ramas in picioare sau chiar s-au agravat. Ne gandim serios sa demaram o activitate de strangere de fonduri, pentru ca prietenul nostru Doru sa aiba parte de clipele de liniste mult-dorite. Ne rugam sa gasim din nou in cale oameni inimosi, care sa contribuie la implinirea acestui vis suprem.

Am promis sa ne intoarcem si in 2015, pentru a continua ceea ce am inceput in urma cu cativa ani.

Impreuna am reusit sa aducem un zambet „de milioane” lui Doru. Si pentru acest lucru, va multumim atat noi – echipa Zanarim – dar, mai ales, Doru si a sa draga bunica.

Craciun Fericit, oameni frumosi!

Cu recunostinta,

Echipa Zanarim

Si „spiridusii”:

Nicoleta Constantin
Roxana Crudu
Mihaela Sorescu
Tanta Hagiu
Oana Sinca
Cristina Ionescu
Raluca Negrea
Monica Florian
Carla Ciusanu
Roxana Voicu
Radu Bodnar
Cristi Miu
Andrei Baican
Ciprian Candet – Grosu
Mihai Draghici
Vio Paraschiv
Catinca Blotu
Nina Munteanu
Iuliana Mihaela Florea
Catalin Codleanu

Galeria foto pentru Campania #4.5 se afla pe pagina de Facebook Zanarim.

Dă-ţi cu părerea!